Spådomsnuten i Flatdal Screendump: Google Earth

Fare for ras i Flatdal

Norges geologiske undersøkelse skal undersøke faren for ras fra Spådomsnuten ved Flatsjø i Flatdal.

Mellom Seljord og Flatdal sentrum ligger Spådomsnuten. Nå skal NGU starte med målinger for å se om det er endringer i fjellet, sier Reginald Hermans, leder i rasgruppen, til NRK. Geologene foretar undersøkelsene mellom 19. – 23. juni for å kartlegge området.

 

Spådomsnuten er en stor steinblokk som står på skrå høyt oppe i fjellsiden i Skorve. Gammel folketro sier at Spådomsnuten i Flatsjø rase ned og sette hele Flatdal under vann.

Vannet skal stå så høyt at folk kan binde prammene sine i dørklinken på Aasegårdene som ligger høyt oppe i nordenden av dalen 100 meter høyere enn Flatsjø.

Spørsmålet NGU nå stiller seg er hvor stor faren er for at Spådomsnuten i Seljord vil rase ut. Fjellpartiet er regnet som potensielt ustabilt for å kunne falle ned i Flatsjø.

– Det er fylkesgeolog Sven Dahlgren som har funnet en åpning i fjellet på en side. Han har spurt oss i NGU om å gjøre en vurdering av hvor ustabilt fjellet er. Hvis fjellblokka faller ut, kan den treffe innsjøen og flodbølgen kan gjøre skade, sier Hermans.

Les hele saken på nrk.no

Det viktigste fra de siste dagene

En gigantisk mineralforekomst

Vil stikke kjepper i hjulene

En sandkasse av kalk


geo365 Nyhetsbrev

* = required field

0 Comments