Geoturisme skaper utfordringer

Etter en sommer med mye besøk er det tydelige spor etter geoturistene i Marmorslottet i Rana. Eksperter etterlyser nasjonalt regelverk.

Fylkesmannen vurderer nå å stenge tilgangen for å bevare området og geologiprofessor Stein-Erik Lauritzen har over lengre tid ytret bekymring om slitasje i grottene.

Marmorslottet i Rana er godt tilrettelagt for turister, med opparbeidede stier og trapper. Dette fører selvsagt til økt ferdsel – som gir mer slitasje i det allerede sårbare terrenget.

– Vi har inntil noen få år siden vurdert det som at det er noen store slitasjeproblemer i selve Marmorslottet, så det er noe vi må se på nå, sier seniorrådgiver Kjell Eivind Madsen hos Fylkesmannen i Nordland til NRK.

I Rana finnes det flere turistgrotter som er tilrettelagt for turisme, men i prinsippet er alle grotter tilgjengelig for folk flest. Stein-Erik Lauritzen frykter at slitasje fra ferdselen på sikt kan ødelegge både Marmorslottet og andre grotter.

– Jeg etterlyser et nasjonalt regelverk for hvordan grotter skal behandles og vernes både for Marmorslottet og de andre grottene i landet. Hvordan skal vi ivareta den unike informasjonen før den blir ødelagt? spør han.

GEOFUNN: Marmorslottet

Les hele saken på nrk.no

Det viktigste fra de siste dagene

Uviten(het)skam

Vil stikke kjepper i hjulene

Mer olje i basement


geo365 Nyhetsbrev

* = required field

1 Comment

  1. Jeg er enig i Stein Erik i at det over tid gradvis blir mere synlig slitasje i Marmorslottet. Det er observert både tagging, forsøpling og noe tråkkslitasje. Det tvinger seg muligens fram at man i sommersesongen får en eller annen ordning for pass av området?

    Arne Grønlie,